VOCHTBESTRIJDING
DICHTEN VAN KELDERS, TERASSEN EN VIJVERS


Bel voor een vochtanalyse op: 0486/81 50 25Adviezen ter voorkomen van lekkages en verstoppingen

Voorkomen is beter dan genzen, wordt vaker gezegd en dat is ook zo. Dit gezegde is ook van toepassing bij water- en gasleidingen en afvoer in woningen. Een verstopping in de afvoer is niet alleen lastig maar is ook een onhygienische toestand. Lekkages in de leidingen die verstopt zijn achter muren, geven eerst indicaties dat een probleem aanwezig is. Een lekkages in de leidingen veroorzaakt schade. Bij het niet tijdig ontdekken of aanpakken van het probleem, kan de schade steeds groter worden met alle gevolgen van dien.

Verstopping voorkomen Verstoppingen kunnen zich voordoen bij de afvoer van de gootsteen, het toilet maar ook de dakgoten.

  • Verstopte dakgoten

Verstopte dakgoten worden veroorzaakt door takjes, bladeren en afval die tijdens de droge tijd in de dakgoten terecht komen. Het vuil stapelt op en na een poos wordt de afvoer van water bemoeilijkt. Zelfs organsiche resten kunnen het probleem verergeren want organische resten vormen humus in de dakgoten. Om verstoppingen in de dakgoten te voorkomen moeten deze regelmatig, vooral na de herfst, worden schoongemaakt. Bij een vervuilde dakgoot is na een flinke regenbui de kans op een lekkage veel groter. Een vervuilde dakgoot is herkenbaar doordat er onkruid of plantjes in groeit. Ook het aantal muggen neemt toe omdat het stilstaand water in de dakgoten een perfecte broedplaats is voor muggen. Een ander manier om een vervuilde dakgoot te herkennen is het overlopen van water langs de buitenkant van de regenpijp of over de rand van de dakgoot. Aan de onderkant van de dakgoot kunnen er vochtplekken aanwezig zijn.

  • Verstopte afvoer gootsteen, bad en toilet

Een verstopping in de afvoer van de gootsteen wordt veroorzaakt door etensresten die in de afvoer vast blijven zitten. Deze etensresten komen daar terecht als de borden en glazen worden gewassen en het vuil niet wordt gedeponeerd in de afvalbak. Deze verstopping kun je simpelweg voorkomen door eerst de etensresten van de borden af te vegen met een wegwerpdoekje en vervolgens de afval te plaatsen in een afvalbakje. Ook zeepresten kunnen de afvoer van water bemoeilijken. Zorg er daarom voor dat de zeepresten niet in de afvoer zitten en zodoende samenklontering wordt voorkomen. De afvoerbuis van het toilet kan ook verstopt raken als er condooms, tampons, vochtige doekjes en allerlei rommel die niet in het toilet horen te zijn, worden doorgespoeld. Kalkaanslag, haren in de sifon en het niet schoonmaken van de afvoerput zijn ook oorzaken voor een verstopte toilet. Kalkaanslag kun je voorkomen door regelmatig het toilet schoon te maken met baksoda en azijn. Door de sifon regelmatig schoon te maken voorkom je ook dat heel wat vuil cumuleert en de afvoer vertraagt.  

Lekkages voorkomen Lekkages in water- en gasleidingen ontstaan als er sprake is van achterstallige onderhoudsbeurten. Dit is funest voor de waterleidigen en de cv-ketel en is levensgevaarlijk. Een cv-ketel heeft elk jaar een onderhoudsbeurt nodig. Door de loodgieter erbij te halen voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt, ben je zeker dat de leidingen in veilig staat zijn en verleng je ook de levensduur van de cv-ketel. Dubbel voordeel dus. De loodgieter is een vakman die allerlei klusjes op zich neemt. Het maakt niet uit waar de plek is van de lekkages of wat het aantal verstoppingen is. De loodgieter is een hulp bij dit soort ongevallen en staat altijd klaar om jouw van dienst te zijn.